Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Koszt wymiany podzespołów LPG
- Jimix
- Świeżak
- Imię: Adrian
- Samochód: Epica 2.5 156 KM+LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Koszt wymiany podzespołów LPG
Moja Epica ma 2.5 L silnik V6 156 KM, 115 kW, jest z czerwca 2006 + mam oczywiście LPG.
Mam instalację, a raczej komputer Ocotec, bo auto było ściągane z Niemiec i chciałbym wymienić trochę rzeczy. Głównie skłania mnie do tego fakt, że czasem mam problem z odpaleniem auta, ale tylko, kiedy jest rozgrzane, bo na zimnym silniku jak żyleta, a jak ciepły to czasami potrafią spaść obroty tuż po uruchomieniu silnika i wtedy dzieją się dwie rzeczy:
1. Albo auto gaśnie, jakby dławiło się.
2. Albo obroty się stabilizują i pracuje normalnie.
Jest to ogólnie bardzo nieregularne i ciężko przewidzieć co to jest. Podejrzewam, że filtry od LPG są zawalone i dlatego. Chciałbym zmienić oprogramowanie sterujące, dać reduktor, może Zavoli i wtryskiwacze, może Barracudy, mam 2 listwy z wtryskami, po 3 sztuki. Dodatkowo wymienić filtry i co tam jeszcze się robi - kalibruje i chyba tyle. Ile to może kosztować?
Mam instalację, a raczej komputer Ocotec, bo auto było ściągane z Niemiec i chciałbym wymienić trochę rzeczy. Głównie skłania mnie do tego fakt, że czasem mam problem z odpaleniem auta, ale tylko, kiedy jest rozgrzane, bo na zimnym silniku jak żyleta, a jak ciepły to czasami potrafią spaść obroty tuż po uruchomieniu silnika i wtedy dzieją się dwie rzeczy:
1. Albo auto gaśnie, jakby dławiło się.
2. Albo obroty się stabilizują i pracuje normalnie.
Jest to ogólnie bardzo nieregularne i ciężko przewidzieć co to jest. Podejrzewam, że filtry od LPG są zawalone i dlatego. Chciałbym zmienić oprogramowanie sterujące, dać reduktor, może Zavoli i wtryskiwacze, może Barracudy, mam 2 listwy z wtryskami, po 3 sztuki. Dodatkowo wymienić filtry i co tam jeszcze się robi - kalibruje i chyba tyle. Ile to może kosztować?
- robik
- Zasłużony dla forum
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Re: Koszt wymiany podzespołów LPG
Myślę że powinieneś skorzystać z tego linku...http://lpg-forum.pl/podlaskie-t17778.html
Obejrzą na miejscu i coś doradzą a wtedy podejmiesz decyzję co i jak dalej.

Obejrzą na miejscu i coś doradzą a wtedy podejmiesz decyzję co i jak dalej.
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Trzepanie obrotów przy starcie mialem przy rozruchu w dwóch przypadkach, doszedłem do tego przy okazji innych problemów.
Zalane auto benzyna przy okazji kilkukrotnych prób rozruchu czyli mogą lać Ci wtryski LPG/noPB bo wtedy tez będzie taki efekt.
Reduktor pluje LPG na wezu podciśnienia na reduktorze.
Odlacz LPG na kilka dni i bedziesz wiedział czy reduktor/wtryski LPG sa winne. Najlepiej zakrec zawór na butli.
W innych przypadkach nie miałem takich objawów warto od tego zacząć.
Zalane auto benzyna przy okazji kilkukrotnych prób rozruchu czyli mogą lać Ci wtryski LPG/noPB bo wtedy tez będzie taki efekt.
Reduktor pluje LPG na wezu podciśnienia na reduktorze.
Odlacz LPG na kilka dni i bedziesz wiedział czy reduktor/wtryski LPG sa winne. Najlepiej zakrec zawór na butli.
W innych przypadkach nie miałem takich objawów warto od tego zacząć.
- Jimix
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
To chyba dziwne, skoro auto startuje nie na LPG, a na benzynie, ale muszę się gdzieś przejechać, dam znać kiedy się dowiem, dzięki.
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
wtryski LPG mogą lać nawet jak jeździsz na benzynie, dlatego dużo razy przewijał się temat zakręcania zaworu na butli aby układ był pusty.
- Jimix
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Zakręcania, w celu sprawdzenia, czy to LPG jest winne tej sytuacji, czy po prostu powinno się to robić bez względu na stan całego układu LPG, od czasu do czasu?
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Nie, jak działa ok to używasz, jeżdżenie tylko na benzynie nic nie da. To jest potrzebne aby wykluczać problemy LPG w złym działaniu ogólnym.
- Jimix
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Odświeżam nieco temat. Chce zabrać się za wymianę kilku części instalacji LPG. Wymienić reduktor, wymienić wtryskiwacze, filtry, gazownik mówił też, że zamontuje mi elektrozawór. Teraz moje pytanie: sam chce kupić wszystkie części i dostarczyć je gazownikowi. Ten, polecił reduktor Zavoli Zeta S oraz wtryski Hany / barracuda. (To są dwie różne firmy tak na marginesie..? Czy na zasadzie - producent - model?). Komputera wymieniać nie chcę, bo krzyczą mi po 800 zł albo lepiej za wymianę oprogramowania, gdyż jest to ocotech i mało kto może się podłączyć. Z tego względu chce wymienić wszystko, prócz właśnie komputera, no i butli 
Chevrolet Epica 06.2006r.
2.5 156 KM - benzyna+LPG, automat.
Chevrolet Epica 06.2006r.
2.5 156 KM - benzyna+LPG, automat.
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Wtryski Hana i Barracuda to dwie różne firmy, ale obie mają dość dobre opinie. Opłaca się kupować samemu? Gazownik może zrzucać winę na jakość dostarczonych części, a sam w hurtowniach pewnie ma możliwość kupna po lepszych cenach jako warsztat...
- Jimix
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Jak może zrzucić winę na ich jakość, skoro sam je polecił, ja tylko kupię nowe? 
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Oczywiście to trochę czarnowidztwo, polecone komponenty wydają się ok ale jedno jest pewne - gdy warsztat zapewnia części i robociznę, dostajesz na to fakturę/paragon - wtedy ponosi odpowiedzialność za całość. Mówić można wszystko 
- Jimix
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Powiedział, że wszystko wyniesie ok 1000zł lub trochę więcej. Może jakieś lepsze propozycje odnośnie komponentów? Jakie filtry byś kolego polecił, reduktor i wtryski? Wiadomo, wszystko koszta, ale może jest na rynku coś nieznacznie droższego od obecnych propozycji, a lepszego? Wtedy skusił bym się na cos lepszego skoro już wydaję ten 1000zł.
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Odnośnie komponentów to nie polecę, na sekwencyjnych instalacjach mam mizerne doświadczenie - jeżdżę na gazie od niespełna miesiąca. Jedyne co mogę doradzić to lekturę lpg-forum. Co do kosztów to przy tym zakresie robót niestety nie może być tanio...
- Jimix
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mimo to dzięki. Liczę, że inni użytkownicy forum coś polecą. Swoją drogą mam pytanie: jaki wtrysk paliwa ma moja Epica? Nie doczytałem się w manualu.