otóż jestem dotknięty przypadłością opadającego wskaźnika poziomu paliwa. Ponoć jest to przypadłość jak dotąd dotykająca właścicieli samochodów zagazowanych. Ja natomiast borykam się z tym w zwykłym 1.6 124KM. Fakt, zdarza się to dosyć rzadko (samochód odebrany w listopadzie 2011) - od nowości może z 5/6 razy. Czy komuś z Was też to się przytrafiło w samochodzie bez LPG? Czy próbowaliście coś z tym walczyć? Jakie są ewentualne reakcje serwisów?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Opadający wskaźnik poziomu paliwa - Cruze bez LPG
- tomek_wawa
- Aktywny
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 1.6 HB LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Opadający wskaźnik poziomu paliwa - Cruze bez LPG
Panowie (i Panie?
),
otóż jestem dotknięty przypadłością opadającego wskaźnika poziomu paliwa. Ponoć jest to przypadłość jak dotąd dotykająca właścicieli samochodów zagazowanych. Ja natomiast borykam się z tym w zwykłym 1.6 124KM. Fakt, zdarza się to dosyć rzadko (samochód odebrany w listopadzie 2011) - od nowości może z 5/6 razy. Czy komuś z Was też to się przytrafiło w samochodzie bez LPG? Czy próbowaliście coś z tym walczyć? Jakie są ewentualne reakcje serwisów?
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- AdamT
- Zasłużony dla forum
- Imię: Adam
- Samochód: Octavia III FL
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Opadający wskaźnik poziomu paliwa - Cruze bez LPG
W moim 1.6 nic takiego się nie dzieje. W tej chwili mam przejechane około 32tyś km. Sprawdź czy komputer pokazuje/aktualizuje prawidłowo wszystkie wskazania tj. przebieg, przebieg dzienny, zasięg, śr. spalanie. Być może coś mu się przywiesiło i brak aktualizacji jednej z wartości powoduje głupienie algorytmu obliczającego wskazania paliwa. To samo jest powodem problemów przy LPG.
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
-
Krzysiek_81
Tomku, z tego co czytałem, to nawet przy zgłaszaniu takiego problemu w samochodach posiadających instalację LPG, w ASO często można usłyszeć SOA (standardową odpowiedź administratora) #648: "Dziwne, jest Pan pierwszym klientem z tego typu problemem...".
Jeszcze gorzej może być w przypadku samochodu bez instalacji LPG w którym objawia się ten problem (tj. zgłaszano mnie takich przypadków), ale od czegoś trzeba zacząć. Jeśli masz samochód taki, jaki opuścił fabrykę, tj. bez LPG, na które można zwalać winę i rozkładać ręce, to tym bardziej reklamuj usterkę, może się okazać po czasie, że w autach zagazowanych problem wskaźnika poziomu paliwa w cale nie wiąże się z instalacją LPG, ew. jest tylko bardziej przez nią eskalowany/uwidaczniany.
Jeszcze gorzej może być w przypadku samochodu bez instalacji LPG w którym objawia się ten problem (tj. zgłaszano mnie takich przypadków), ale od czegoś trzeba zacząć. Jeśli masz samochód taki, jaki opuścił fabrykę, tj. bez LPG, na które można zwalać winę i rozkładać ręce, to tym bardziej reklamuj usterkę, może się okazać po czasie, że w autach zagazowanych problem wskaźnika poziomu paliwa w cale nie wiąże się z instalacją LPG, ew. jest tylko bardziej przez nią eskalowany/uwidaczniany.
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Powiem Wam, że tak naprawdę to już nie mam pomysłu do kogo z tym iść. Serwis, w którym byłem stwierdził, że wymiana oprogramowania naprawia problem. Przy okazji udzielił właśnie takiej standardowej odpowiedzi... Następnie po długich bojach z obsługą klienta w Chevrolecie oraz przy pomocy jednej osób z tego forum (choć bardziej przy pomocy właśnie tej osoby bo z obsługą klienta boksuję się już pół roku i nic z tego nie wynika konkretnego) okazuje się, że nie są znane takie problemy i żadne aktualizacje firmware'u naprawiające ten problem nie powstały. Ręce opadają... Do samej ziemi... 
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
]tomek_wawa pisze:Powiem Wam, że tak naprawdę to już nie mam pomysłu do kogo z tym iść. Serwis, w którym byłem stwierdził, że wymiana oprogramowania naprawia problem. Przy okazji udzielił właśnie takiej standardowej odpowiedzi... Następnie po długich bojach z obsługą klienta w Chevrolecie oraz przy pomocy jednej osób z tego forum (choć bardziej przy pomocy właśnie tej osoby bo z obsługą klienta boksuję się już pół roku i nic z tego nie wynika konkretnego) okazuje się, że nie są znane takie problemy i żadne aktualizacje firmware'u naprawiające ten problem nie powstały. Ręce opadają... Do samej ziemi...
Tomek, ale robili programowanie tego licznika? Wybrali właściwą opcje dla twojego samochodu?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Zrobili coś takiego:etac_owiec pisze: Tomek, ale robili programowanie tego licznika? Wybrali właściwą opcje dla twojego samochodu?

Właśnie dowiedziałem się z centrali, że warszawskie Nivette nie przekazuje rzetelnie informacji dot. przeprowadzanych napraw w samochodach. Gdyby serwis zarejestrował tą naprawę (a jak rozumiem jest to ich psim obowiązkiem) i centrala by o tym wiedziała to może bylibyśmy bliżej rozwiązania problemu... Ręce opadają...
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Poza wgraniem softu jeszcze trzeba go skonfigurowac. Jak miski z Nivette spisali konfiguracje i taka sama wstawili a był w niej blad to sie nie dziwie ze nie pomoglotomek_wawa pisze:Zrobili coś takiego:etac_owiec pisze: Tomek, ale robili programowanie tego licznika? Wybrali właściwą opcje dla twojego samochodu?
Właśnie dowiedziałem się z centrali, że warszawskie Nivette nie przekazuje rzetelnie informacji dot. przeprowadzanych napraw w samochodach. Gdyby serwis zarejestrował tą naprawę (a jak rozumiem jest to ich psim obowiązkiem) i centrala by o tym wiedziała to może bylibyśmy bliżej rozwiązania problemu... Ręce opadają...
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
OK, konfiguracja swoją drogą ale skoro nie istnieje oprogramowanie, które ma naprawić ten błąd w samochodzie bez LPG to i ta czynność jest mocno dyskusyjna... Chyba, że ta wymiana to była po prostu aktualizacja ale wtedy nazwanie tego "naprawą" jest słabe. "Panie, dobrze jest, będzie pan zadowolony..."etac_owiec pisze: Poza wgraniem softu jeszcze trzeba go skonfigurowac. Jak miski z Nivette spisali konfiguracje i taka sama wstawili a był w niej blad to sie nie dziwie ze nie pomoglo
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
- etac
- Prezes

- Kontakt:
To jest jak z kompem i windowsem. Jak go nie skonfigurujesz dobrze pod zestaw jaki masz to będzie wywalać błędy. Także raz jeszcze czy jest konfiguracja licznika właściwa?tomek_wawa pisze:OK, konfiguracja swoją drogą ale skoro nie istnieje oprogramowanie, które ma naprawić ten błąd w samochodzie bez LPG to i ta czynność jest mocno dyskusyjna... Chyba, że ta wymiana to była po prostu aktualizacja ale wtedy nazwanie tego "naprawą" jest słabe. "Panie, dobrze jest, będzie pan zadowolony..."etac_owiec pisze: Poza wgraniem softu jeszcze trzeba go skonfigurowac. Jak miski z Nivette spisali konfiguracje i taka sama wstawili a był w niej blad to sie nie dziwie ze nie pomoglo
- tomek_wawa
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
OK, ja to doskonale rozumiem. Tylko jak mogę poznać czy konfiguracja jest OK? Po tym, że jak się nie zawiesi akurat to dobrze pokazuje? Że spalanie dobrze liczy? Tak, żadnych innych dolegliwości nie stwierdziłem.etac_owiec pisze:To jest jak z kompem i windowsem. Jak go nie skonfigurujesz dobrze pod zestaw jaki masz to będzie wywalać błędy. Także raz jeszcze czy jest konfiguracja licznika właściwa?
Cruze 1.6 HB LT+ Premium
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Czy ktoś rozwiązał ten problem.
Reset zapłonu usuwa usterkę jedynie zostaje zapisany usterka pompy paliwa
Reset zapłonu usuwa usterkę jedynie zostaje zapisany usterka pompy paliwa
-
pawelj
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem taki przypadek 2 lata temu. Zapalała się przy próbie zapłonu kontrolka immobilizera i wskaźnik poziomu paliwa pokazywał zero choć paliwo było dużo w baku. Diagnoza w ASO Tarnów bez błędna, wymiana modułu immobilizera za gwarancji. Problem znikł i do dziś jest spokój.
-
budziq18
- Świeżak
- Imię: michał
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie w 2.0 163 problemem było wyłamanie klapy grodziowej w baku która przyblokowała pływak...