Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Pompa wspomagania
-
zbyg
- Aktywny
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
- Silnik:
- Kontakt:
Pompa wspomagania
Wie ktoś z kolegów kto w okolicach Łodzi naprawia/regeneruje pompy wspomagania, lub jaki zamiennik pasuje do Laćka 1,6. Moja ostatnio wyje do tego doszły odgłosy tarcia, a po uruchomieniu zimnego silnika ten czerwony olej pieni się. Hałasuje do wyłączenia silnika, płyn pienienie ustaje po dłuższej chwili. Mechanik chce wymieć całą pompę, ale tu mała zonk, albo cena
albo problem z dostępnością. Być może to tylko łożysko, lub prosta naprawa, ale mój mechanik nie rozbiera bo.... boji się że nie złoży. A nie znalazłem nikogo w okolicy kto by się tym zajmował. Ponoć zamówił 2 i żadna nie pasowała. Auto stoi a mnie
.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Pompa wspomagania
Też wymieniałem, jak się okazało niepotrzebnie. Piszczy/trzeszczy mi czasami kierownica podczas skręcania. Mechanik twierdził, że na 100% pompa, bo co innego może być ;]. Po wymianie nic się nie zmieniło.
Jak szukałem używki, to ustaliłem, że pompa jest ta sama, ale między 1.6 a 1.8 (do którego szukałem) występuje różnica w wielkości samego koła pasowego. Ja mam w tej chwili najprawdopodobniej w autku z silnikiem T18SED pompę od samochodu z silnikiem F18D3 więc wygląda na to, że są zamienne pomiędzy 1.8 (aczkolwiek sprzedawca sam dokładniej nie pamiętał, na pewno była z 1.8).
Jeśli chodzi o samo koło, podobno idzie je ściągnąć i zamienić, ale jak tak na nią patrzyłem, to ja bym się tego nie podejmował (wyglądało na dobrze zapieczone).
Jak szukałem używki, to ustaliłem, że pompa jest ta sama, ale między 1.6 a 1.8 (do którego szukałem) występuje różnica w wielkości samego koła pasowego. Ja mam w tej chwili najprawdopodobniej w autku z silnikiem T18SED pompę od samochodu z silnikiem F18D3 więc wygląda na to, że są zamienne pomiędzy 1.8 (aczkolwiek sprzedawca sam dokładniej nie pamiętał, na pewno była z 1.8).
Jeśli chodzi o samo koło, podobno idzie je ściągnąć i zamienić, ale jak tak na nią patrzyłem, to ja bym się tego nie podejmował (wyglądało na dobrze zapieczone).
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Pompa wspomagania
Pasuje chyba nawet od 1.6 tylko jak coś to do przełożenia zaworek przy pompie.
O partsy pisz PW.