Wygląda na to, że płyn chłodzący przedostaje się do oleju, a zauważyłem ubytek płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym
Spotkał się ktoś z was z takim zjawiskiem?

http://warsztat.castrol.pl/blog-post/dl ... silnikowy/Teoretycznie im więcej dodatków i lepsza jest ich jakość, tym dłużej olej będzie sobie radził z zanieczyszczeniami. Głównie z kwaśnymi pozostałościami spalania paliwa. Nie tak dawno ilość dodatków myjących dla olejów przeznaczonych do aut napędzanych silnikami diesla była znacząco wyższa od tej dla olejów do silników benzynowych. Obecnie różnice są dużo mniejsze lub nie ma ich wcale w przypadku olejów przeznaczonych zarówno do „diesli” jak i do „benzyn”. W trakcie eksploatacji spada zdolność neutralizowania kwaśnych zanieczyszczeń, i w skrajnych przypadkach olej nie ma odczynu zasadowego tylko kwaśny. Są to przypadki skrajne i bardzo niebezpieczne dla silnika.
posting.php?mode=reply&f=28&t=5132Podczas pracy oleju silnikowego, który styka się z różnymi gazami i paliwem, które powstają na skutek spalania wytwarza się kwaśny odczyn.
To im przekaż że mało (czyt. gowno) jeszcze widzieli, bo takie rzeczy w XERach nie są wcale taką rzadkością.barus pisze: Przed chwilą wróciłem od Wawrosza (ASO). Zbiegło się czterech fachmanów i stwierdzili, że jeszcze czegoś takiego nie widzieli. Pierwsze ich pytanie do mnie, to jaki olej leję? Od razu stwierdzili, że winowajcą jest olej, który z niewiadomych przyczyn absorbuje wilgoć...

Regulus pisze:Przecież podał Wojtek dobry i tani sposób z papierkiem lakmusowym - będziesz wiedział natychmiast, czy to olej.
Przyznam, że nie znalazłem w necie takiego przypadku z korozją jak u mnie, pomijając b. długie nieużywanie samochodu. Jeśli znajdziesz gdzieś w necie taki przykład, że w trakcie normalnej eksploatacji samochodu ruda pojawiła się na krzywkach to będę wdzięczny.C77 pisze:To im przekaż że mało (czyt. gowno) jeszcze widzieli, bo takie rzeczy w XERach nie są wcale taką rzadkością.
Na 100% jest to rdza, taka ruda jak lisia kita. Wczoraj po przejażdżce po mieście na samych czubkach krzywek lekko starła się rdza a dzisiaj zaglądam i pojawiły się nowe mikro kropeczki rdzy na tych samych czubkach.C77 pisze:Nie rozstrzygając czy w tym konkretnym przypadku to efekt korozji czy nalot olejowy
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość