Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z pracą na benzynie
-
flebuss
- Wymiatacz
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Problem z pracą na benzynie
Żle umieściłem swój post odnośnie w/w tematu więc go tu powtórzę - poranne uruchamianie czy po pewnym czasie postoju wygląda tak że silnik pali od strzału ale praca jest nierówna -silnik przerywa jakby nie pracował cylinder - po rozgrzaniu silnika jest normalnie - zauważyłem że problem ten wiąże się ze zjawiskiem jakby silnik dostawał za mało benzyny - kilkakrotne przegazowanie i podniesienie temperatury silnika zmniejsza objawy aż do momentu gdy załączy się gaz - wtedy praca jest równa i bezproblemowa - zrobiłem test: na rozgrzanym silniku w trakcie jazdy jak i na postoju po przełączeniu z gazu na benzynę następuje nierówna przerywana praca - ponowne załączenia gazu przywraca normalną pracę silnika - w zbiorniku nie ma podciśnienia - odkręcenie korka wlewu nic nie poprawiło.Przełączanie z benzyny na gaz trwa dłużej niż normalnie, kontrolka gazu i benzyny świecą się jednocześnie dość długo zanim zaświeci się zielona gazowa.Liczę na dobrą radę bowiem wiedza naszych fachowców jest nieskończona - tak aby oddając auto mechanikowi skierować go na właściwe tory , żeby nie odkrywał Ameryki od nowa.Dodam jeszcze że filtr paliwa wymieniłem zgodnie z normą po 45tys.km. - obecny przebieg 65 tys.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2019, o 15:58 przez Regulus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Re: Re:PROBLEM Z PRACĄ NA BENZYNIE
Najpierw piszesz, że problem występuje rano i po pewnym czasie, a później, że na rozgrzanym silniku - czyli występuje cały czas.
Jak dla mnie to nie dostaje za mało paliwa tylko za dużo, zalewa go i ma problemy z równą pracą. Mogą być rozjechane mapy benzyny od źle ustawionej instalacji lpg, przepuszczają wtryski lpg i dostaje dwa paliwa benzynę plus trochę gazu, albo puszcza reduktor podciśnieniem w dolot. Wypuść gaz w fazie lotnej z przewodów między reduktorem a wtryskami i zobacz czy coś się poprawi. Możesz też odpiąć akumulator na noc i rano odpalić na benzynie obserwując czy jest ok - wyczyści przyuczone mapy wracając do ustawień fabrycznych.
Jak dla mnie to nie dostaje za mało paliwa tylko za dużo, zalewa go i ma problemy z równą pracą. Mogą być rozjechane mapy benzyny od źle ustawionej instalacji lpg, przepuszczają wtryski lpg i dostaje dwa paliwa benzynę plus trochę gazu, albo puszcza reduktor podciśnieniem w dolot. Wypuść gaz w fazie lotnej z przewodów między reduktorem a wtryskami i zobacz czy coś się poprawi. Możesz też odpiąć akumulator na noc i rano odpalić na benzynie obserwując czy jest ok - wyczyści przyuczone mapy wracając do ustawień fabrycznych.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Problem z pracą na benzynie
A może wtryskiwacz benzyny jest zapieczony i nie puszcza bo to ma cały czas. Wtryski benzyny odcina przełączając na gaz
O partsy pisz PW.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
No dobrze jakoś tak od razu sugestie idą w silnik a czy pompa paliwa nie wchodzi w rachubę ? ten element dość często daje takie efekty i na ogół diagnostyka zaczyna się od pytania o pompę zaskoczyło mnie że przy odkręceniu korka nie było charakterystycznego cmoknięcia które występuje zawsze mimo sprawnego odpowietrznika - opadające paliwo wytwarza lekkie podciśnienie i ten szmerek powinien nastąpić a tu go nie było 
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Raczej to nie wygląda na pompę. Wtedy byłoby szarpanie, przerywanie a nie praca na 3 gary, o ile dobrze zaobserwowałeś i opisałeś objawy. Zacząłbym od odczytania błędów rejestrowanych przez ECM silnika i diagnostyki instalacji LPG, bo ona jest sporą ingerencją i najczęściej to tutaj coś się pitoli. Może być tak, że jest problem i nie domyka sie któryś wtryskiwacz gazowy. Wtedy do gara leci przebogacona słabo palna mieszanka z dwóch paliw. Może być tak, że usterka jest po stronie elektrycznej w obwodzie odcinania przez sterownik LPG wtryskiwaczy benzynowych. Tzn przerywa obwód lub zbyt slabo steruje (siada napiecie) jednego z wtryskiwaczy, gdy sterownik LPG jest przełączony na pracę na benzynie. Oczywiscie także wtryskiwacze benzynowe nie są bezawaryjne(może się przytkać jakimś syfem, paprochem). Jeżeli nie podłączałeś się ze skanerem do złącza obd2, obawiam się, że bez tego się nie obejdzie. Z samego opisanego objawu nie damy gotowej recepty co jest zepsute. Muszą być kolejne kroki diagnozujące głębiej. A to wcale nie jest trywialne.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
Dzięki za komentarze i wyjaśnienie - istotnie może nie dokładnie opisałem zjawisko ,chciałem to jakoś obrazowo przedstawić, bo istotnie jest to jak szarpanie ,przerywanie- ja to odebrałem jako brak ,niedobór paliwa --istotnie praca bez jednego cylindra wygląda inaczej - bo wtedy auto idzie dość równo ale słychać brak gara i spadek mocy ale bez szarpania i przerywania tak jak jest w moim przypadku stąd podejrzenia na pompę paliwa. Nie podłączałem się niczym i do niczego bo bo nie mam czym i nie wiem do czego - ja to poziom zawodówki a tu inżynierska sprawa 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Cóż więcej nic nie wyzgadulujemy. Jeżeli byłby to problem z pompą paliwa to objaw nie powinien być zależny od stanu rozgrzania silnika, chyba że szwankuje zasilanie lub ECM. Natomiast wg mnie charakterystyczne byłoby przerywanie intensywniejsze im wyższe obciążenie silnika, wyższe obroty, większe zapotrzebowanie na paliwo.
Przyjmij do wiadomości, że to nie jest typowa prosta awaria. Bez kolejnych danych nikt ci nie odpowie... panie to jest to.
Przyjmij do wiadomości, że to nie jest typowa prosta awaria. Bez kolejnych danych nikt ci nie odpowie... panie to jest to.
-
pawelpps
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Spark
- Silnik:
- Kontakt:
Kraviec już dokładnie napisał i uwierz mi, (przerabiałem to 2 krotnie), to co napisał jest najbardziej prawdopodobne. Wystarczy np zobaczyć co dzieje się z czasami wtrysku benzyny po przełączeniu na LPG. Jeśli się znacząco wydłużają lub skracaja to komputer wprowadza niewłaściwe korekty do map benzyny i masz takie objawy po powrocie na benzynę, zwłaszcza podczas porannego odpalania. Do tego trzeba już mieć jakiś komp. Sam możesz sprawdzić czy po wyłączeniu silnika, przez wężyk podciśnienia reduktora i wężyki wtrysków nie ucieka gaz bo to następna częsta przypadłość.