Dużo czytałem na temat tego auta i raczej są to opinie pozytywne. Wizualnie ten samochód bardzo mi się podoba - szczególnie w kolorze białym w wersji sedan. Podczas czytania różnych informacji na temat tego auta, dużo źródeł podaje, że Cruze oparty jest technicznie na wielu takich samych rozwiązaniach jak Opel Astra, więc teoretycznie auto nie powinno być przesadnie drogie w utrzymaniu. Głównie moje pytanie to czy Chevrolet Cruze to dobry samochód? Szczególnie chodzi mi o koszty utrzymania tego auta i jego awaryjność (pomijamy kwestię wydatków na paliwo, silniki jakie mnie interesują to 1.6 124 KM oraz 1.8 141 KM - benzyna). Byłoby to moje pierwsze auto i chciałbym o nie dobrze zadbać i należycie utrzymać. Bardziej bym się skłaniał chyba do silnika 1.6, bo ubezpieczenie powinno być niższe i nie zależy mi na wysokich osiągach. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Chevrolet Cruze - pierwsze auto
-
xMarioX
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Samochód: Na razie brak :)
- Silnik:
- Kontakt:
Chevrolet Cruze - pierwsze auto
Witam wszystkich forumowiczów. Zakładam ten wątek, ponieważ chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy na temat Chevroleta Cruze.
Dużo czytałem na temat tego auta i raczej są to opinie pozytywne. Wizualnie ten samochód bardzo mi się podoba - szczególnie w kolorze białym w wersji sedan. Podczas czytania różnych informacji na temat tego auta, dużo źródeł podaje, że Cruze oparty jest technicznie na wielu takich samych rozwiązaniach jak Opel Astra, więc teoretycznie auto nie powinno być przesadnie drogie w utrzymaniu. Głównie moje pytanie to czy Chevrolet Cruze to dobry samochód? Szczególnie chodzi mi o koszty utrzymania tego auta i jego awaryjność (pomijamy kwestię wydatków na paliwo, silniki jakie mnie interesują to 1.6 124 KM oraz 1.8 141 KM - benzyna). Byłoby to moje pierwsze auto i chciałbym o nie dobrze zadbać i należycie utrzymać. Bardziej bym się skłaniał chyba do silnika 1.6, bo ubezpieczenie powinno być niższe i nie zależy mi na wysokich osiągach. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Re: Chevrolet Cruze - pierwsze auto
Temat rzeka. Nie skłaniaj się do 1.6. Kup 1.8 a najlepiej 1.4 T. Silnik 1.6 jest za słaby i pali podobnie co 1.8.
Co do awaryjności według mnie nie jest źle. Wszystko w normie. Typowe usterki, normalne koszty.
Jakie zastosowanie tego auta? Trasa, miasto?
Co do awaryjności według mnie nie jest źle. Wszystko w normie. Typowe usterki, normalne koszty.
Jakie zastosowanie tego auta? Trasa, miasto?
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
-
xMarioX
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Głównie byłyby to odcinki około 15 km, z czego jakieś 5 km to miasto.
Dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję za odpowiedź.
- danni
- Aktywny
- Imię: Tom
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 141KM
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Nie wiem czy widziałeś na żywo, ale zwłaszcza po lifcie Cruze wygląda na prawdę ślicznie jak na ten przedział cenowy.
Sedan z silnikiem 1.4T nie występuje. 1.8 już testowałem i jak dla mnie jest super.
PS Ciekawą alternatywą zamiast Cruza jest moim zdaniem Hyundai Elantra, na który także poluję.
Sedan z silnikiem 1.4T nie występuje. 1.8 już testowałem i jak dla mnie jest super.
PS Ciekawą alternatywą zamiast Cruza jest moim zdaniem Hyundai Elantra, na który także poluję.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Za chwilę kolega z forum będzie sprzedawał swojego 1.6, srebrny sedan, sprowadzony jakieś trzy lata temu z Niemiec, z dobrym wyposażeniem i bardzo zadbany. Rzeczywiście, spalanie ma niewiele niższe niż 1.8, ale z tym brakiem mocy to bez przesady. To są bliźniacze jednostki, różnią się tylko średnicą cylindrów.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
xMarioX
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Elantre widziałem, bardzo ładne auto ale droższe od Cruze.danni pisze: 27 lut 2019, o 22:18 Nie wiem czy widziałeś na żywo, ale zwłaszcza po lifcie Cruze wygląda na prawdę ślicznie jak na ten przedział cenowy.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Myślę, że różnica jest mniejsza niż w przypadku Sparka 1.0 i 1.2 - a 1.0 też można całkiem żwawo pomykać, co wiem z autopsji.
Cruze 1.6 będzie łatwiej dostępny, a o ile tańsze ubezpieczenie to nie wiem, więc się nie wypowiem, czy jest to kwota rekompensująca różnicę mocy i momentu.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to 1.6 i 1.8 są w tym samym przedziale. Dopiero powyżej 2 litrów jest drożej.