Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze Kod 89

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Zablokowany
Awatar użytkownika
heewit
Świeżak
Imię: Patryk
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8,140KM,benz.
Kontakt:

Cruze Kod 89

Post autor: heewit »

Witam. Od pewnego czasu borykam sie z kodem 89 w moim cruzie. Kod pojawia się tylko i wyłącznie podczas uruchamiania samochodu na zimnym silniku i to nie zawsze. Po jakimś czasie jazdy z błędem doszły nowe objawy a mianowicie przy gwałtownym przyspieszeniu pojawiła się kontrolka silnika i kontrolka elektornicznego układu stabilizacji toru jazdy i kontroli trakcji. Samochód przestawał reagować na dodawany gaz, wręcz przecwinie im więcej gazu dodawałem tym wolniej jechał. Odczuwalne były lekkie wibracje silnika oraz silnik głośniej pracował. Wszystkie te objawy znikały kiedy silnik był już rozgrzany. Podjechałem do pierwszego lepszego mechanika na diagnostykę. Komputer nic nie wykrył. Najbliższe ASO mam 100km od mojego miejsca zamieszkania więc próbwałem telefonicznie dojść co boli mojego cruza. Przede wszystkim nie potrafili podać mi co oznacza kod 89. Po wyjaśnieniu objawów zostałem nakierowany na świece bądź cewkę zapłonową. Stwierdziłem, że zacznę od najtańszych części tak więc wymieniłem świece. Ku mojemu zaskoczeniu problem zniknął! Przez miesiąc jeździłem z myślą, że pozbyłem sie problemu. Aż do wczoraj. Wsiadam do autka po pracy, odpalam i słyszę znajome pikanie i napis CODE 89. Ręce mi opadły. Póki co nie zaobserwowałem takich samych objawów jak to miało miejsce przed wymianą świec. Teraz moje pytanie do Was! Co to może być? Czy powinienem pójść za ciosem i wymienić cewkę zapłonową? Wymiana świec dała mi spokój na miesiąc jazdy. Czy jest możliowść, że cewka jest uszkodzona i powoduje psucie się świec? Czy może kabel dochodzący do cewki jest uszkodzony? Czy może zupełnie coś innego przychodzi wam do głowy skąd ten kod się bierze? Póki samochód jeździ nie chcę jechać z nim do ASO, gdyż jest to bardzo daleko, liczą sobie 80 euro za godzine pracy, nie dostanę żadnego samochodu zastępczego (musiałbym sobie wynająć) oraz musiałbym zostawić auto przynajmniej do następnego dnia gdyż muszą go sprawdzić na zimnym silniku. Chciałbym zebrać jakiekolwiek sugestie od Was forumowiczów i pójść z nimi do lokalnego mechanika i zacząć sprawdzać po kolei co może być przyczyną moich problemów.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Re: Cruze Kod 89

Post autor: szczuplin »

Nic tylko cewka. Ona ze świecami rozwiązują 95% wszystkich problemów. Lpg masz? (w Finlandii pewnie nie). Jaki masz przebieg?
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times