Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Brak oleju w skrzyni biegów

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
markus119
Świeżak
Imię: Maro
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Brak oleju w skrzyni biegów

Post autor: markus119 »

Siostra jeździ Aveo 1,2 2009 r. Padła jej skrzynia biegów. Okazało się, że nie było oleju. Auto jest parkowane w garażu i nie było widać żadnych wycieków. Co się stało z tym olejem?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2020, o 23:42 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bark - brak
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Bark oleju w skrzyni biegów

Post autor: dokia »

Ale wcale nie było? czy stan poniżej minimum?
U mnie był dwa auta temu stan poniżej minimum. Bardzo źle mi wchodziły biegi na zimnym silniku, ale że ja akurat "drążę temat" to nie wyszłam z serwisu dopóki nie sprawdzili wszystkiego, no i dolali olej. Kobiety jednak często tak mają że nie zwrócą uwagi na jakieś objawy i będą tak jeździć aż zajeżdżą :P

Dodano po 56 sekundach:
A kiedy wymieniała olej w skrzyni? bo to przy takim roczniku to już ze dwa razy powinien być wymieniony.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Brak oleju w skrzyni biegów

Post autor: wszim »

Może olej wysączał się gdzieś górą , gdy skrzynia się obracała? Olej przekładniowy ma dużą lepkość i częściej się ślimaczy niż kapie.
markus119
Świeżak
Imię: Maro
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Post autor: markus119 »

Auto ma od października 2016 r. Oleju w skrzyni nie zmieniała nigdy. Siostra jest w Polsce ja w Niemczech. Napisała mi tylko, że nie było oleju, tak powiedział jej mechanik. Mi dziwiło, że tak szybko padła skrzynia a Aveo. Na marginesie miałem kiedyś przez 12 lat clio I. Jak sprzedawałem miało 328000 km i skrzynia działała normalnie. Olej w skrzyni był zmieniany w 2006 i 2016 bo przerdzewiała jakaś miseczka na skrzyni i wyciekał.
martino14
Świeżak
Imię: Marcin
Samochód: Aveo T 250
Silnik:
Kontakt:

Post autor: martino14 »

Olej w skrzyni biegów w Aveo wymienia się co 30 tyś km lub co 2 lata. Za miesiąc po 11 latach użytkowania czeka mnie 5 wymiana oleju. Zdaję się że producent zbyt często zaleca wymianę oleju skoro w Clio skrzynia działała poprawnie przez 10 lat bez wymiany.
Awatar użytkownika
MIDO
Wymiatacz
Imię: Miłosz
Samochód: i20 Cool
Silnik: 1.2 LPG
LPG: BRC
Kontakt:

Post autor: MIDO »

martino14 pisze: 1 mar 2020, o 11:37 ...Zdaję się że producent zbyt często zaleca wymianę oleju...
Zdaje się że producent zdawał sobie sprawę że zastosował goofnianą skrzynię i żeby to ratować zaleca wymianę oleju
martino14 pisze: 1 mar 2020, o 11:37 ...skoro w Clio skrzynia działała poprawnie przez 10 lat bez wymiany.
Co ma piernik do wiatraka?? Widocznie tam producent zastosował skrzynię odpowiednią dla tego silnika...

Olej wymieniam regularnie co drugą wymianę oleju w silniku i (odpukać!) do tej pory (165kkm) żadnych problemów...
Nowa odma dobra na wszystko!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”