Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Przygasający zegar prędkościomierza
-
Buczek98
- Świeżak
- Imię: Przemek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Przygasający zegar prędkościomierza
Witam , od jakiegoś czasu mam problem z przygasającą częścią zegara prędkościomierza a mianowicie przygasają wartości od 60 do 100. Problem najczęściej pojawia po kilkukrotnym odpaleniu silnika w niedługim czasie. Jaka może być przyczyna ? Miał ktoś podobny problem ? Pozdrawiam.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Przygasający zegar prędkościomierza
Ale przygasa Ci jak jedziesz w przedziale 60-100km/h. Czy przygasa Ci te akurat miejsce na liczniku. Jak miejsce, to raczej podświetlenie licznika. Zajrzyj tu viewtopic.php?t=2640
ale w różnych modelach są różne rodzaje żaróweczek/diod. Zdemontujesz sobie licznik i wymienisz
lub sprawdzisz czy wszystko dobrze kontaktuje chociaż.
A nie wymieniałeś ostatnio akumulatora, rozrusznika czy alternatora?
ale w różnych modelach są różne rodzaje żaróweczek/diod. Zdemontujesz sobie licznik i wymienisz
A nie wymieniałeś ostatnio akumulatora, rozrusznika czy alternatora?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Buczek98
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Przygasa akurat te miejsce na liczniku. Tak ostatnio wymieniałem akumulator.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
To możesz sprawdzić jeszcze raz jego podłączenie ( w tym mocowanie przewodu ładowania aku na alternatorze) i przejrzeć bezpieczniki, ale gdyby poszło zwarcie podczas wymiany aku na jakiś bezpiecznik, to chyba więcej byś nie widział.
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
A przed wymianą aku było wszystko OK?
No i bywa, że po prostu przepalają się te żaróweczki/diody podświetlenia. Ich rodzaj zależy i od modelu i od rocznika. Ja nie wiem jakie Ty tam masz, nawet nie wiem jakie mam u siebie, bo jeszcze mi nie przygasały, chociaż być może mamy te same.
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
A przed wymianą aku było wszystko OK?
No i bywa, że po prostu przepalają się te żaróweczki/diody podświetlenia. Ich rodzaj zależy i od modelu i od rocznika. Ja nie wiem jakie Ty tam masz, nawet nie wiem jakie mam u siebie, bo jeszcze mi nie przygasały, chociaż być może mamy te same.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Tam są ledy. Można coś z nimi kombinować. Ale nie wiem, czy taniej nie będzie kupić anglika. I zmienić w nim VIN.
-
Buczek98
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak , przed wymiana było wszystko ok. Przy wymianie na nowym aku napięcie skakało od 13 do 28 jednak po kilku przejechanych kilometrach ustabilizowało się.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
To w końcu, w jakim zakresie to napięcie oscylowało?
Nie no, to nie wina akumulatora, czy przerwa na klemach, że jakieś żarówki czy Led-y nie świecą a inne świecą prawidłowo.
Spróbuj na 10 min wyjąć bezpiecznik nr 21 w kabinie, bo on m/i zasila podświetlenie tych zegarów, ale raczej to wygląda mi na uszkodzenie tych żarówek albo przerwa w ich obwodzie.
Nie no, to nie wina akumulatora, czy przerwa na klemach, że jakieś żarówki czy Led-y nie świecą a inne świecą prawidłowo.
Spróbuj na 10 min wyjąć bezpiecznik nr 21 w kabinie, bo on m/i zasila podświetlenie tych zegarów, ale raczej to wygląda mi na uszkodzenie tych żarówek albo przerwa w ich obwodzie.