Przeszczep zakończony powodzeniem - 1.6 na miejscu 1.4, póki co bez zmiany oprogramowania, bo jeszcze muszę się bardziej tematem zainteresować + czekam na interfejs.
Silnik pasuje P&P, mechanika uświadomiłem, że to 1,6 gdy zadzwonił, że auto gotowe do odbioru
Jak będę miał trochę czasu to porobię fotki silnika, bo "jest ciekawie" ... tj.odbite "coś" na denkach, gdzie na jednym tłoku prawdopodobnie przez te ciało obce wbite w tłok zaczęło go palić - nadmienię tylko, że głowica była już ściągana na gwarancji (rzekomo).
Dodam, że zawsze oglądam świece po demontażu, i nigdy nie była ukruszona porcelana, więc to odpada.
Zmieniony silnik, przy okazji kpl sprzęgła z VALEO, zimmeringi, rozrząd, uszczelka pokrywy zaworów.
Dziękuję za posty w temacie, za te nie w temacie trochę miej dziękuję, szkoda że musiałem być "pionierem" w takiej operacji, bo to że będzie pasować to wiedziałem od początku - mam 1.4 i 1.6, tzn miałem 1.4 i 1.6 (choć w zasadzie dalej mam, w garażu, w proszku

) więc znam te silniki i różnice między nimi
Na przyszłość:
Różnica między 1.4 a 1.6:
-ok 1 mm średnicy tłoka
-większy skok tłoka
-większe otwarcie zaworów (inne krzywki wałka)
-oprogramowanie układowe (mapy), choć oprogramowań jest wiele, nawet dla tego samego silnika może być inne zależnie od kraju przeznaczenia(?), roku produkcji, wyposażenia, itp
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.